W sobotę, 19 kwietnia 2025 roku, o godzinie 12:00, przy naszym Muzeum odbyła się już kolejna uroczystość święcenia pokarmów wielkanocnych. Przybyłych rabczan, turystów i kuracjuszy przywitał dyrektor muzeum – Wojciech Kusiak. Pokarmy święcił proboszcz parafii pw. Św. Marii Magdaleny –
ks. Piotr Iwanek, regionalną oprawę zapewnili członkowie Gorczańskiego Oddziału Związku Podhalan, zespoły regionalne – „Robcanie” i „Robcusie”. Poświęcono ogień, a najmłodsi członkowie zespołu „Robcusie” przegnali „zło” obiegając zabytkowy kościół z kołatkami i kłapacami.
Góralskie tradycje związane ze Świętami Wielkiej Nocy przybliżył zebranym wiceprezes Związku Podhalan Kazimierza Zapała. Jego opowieści o dawnych zwyczajach, symbolice pokarmów oraz znaczeniu świąt w kulturze góralskiej spotkały się z dużym zainteresowaniem uczestników. Przybyli mogli również skosztować sodry – tradycyjnej wielkanocnej potrawy, przygotowywanej z chrzanu, jajek, kiełbasy i maślanki, ‘nawarzonej’ przez prezesa oddziału Wiktora Zachwieję. Odbył się także konkurs na najpiękniejszą i najbardziej tradycyjną „kosołkę” – wielkanocny koszyczek. Jury, w skład którego weszli pracownicy Muzeum, oceniało zgodność z zagórzańską tradycją, estetykę oraz oryginalność przygotowanych koszyków – najciekawsze kompozycje zostały nagrodzone. Wielkosobotnie wydarzenie zgromadziło liczne grono mieszkańców i turystów, którzy wspólnie celebrowali świąteczne tradycje w wyjątkowej atmosferze zabytkowego kościoła i muzealnego dziedzińca.
Galeria zdjęć z wydarzenia autorstwa Piotra Kuczaja: https://muzeum-orkana.pl/wielka-sobota-w-muzeum-19-04-25-fot-p-kuczaj/


