Zagórzański Festiwal Folkloru i Tradycji
Serdecznie zapraszamy na Zagórzański Festiwal Folkloru i Tradycji, który odbędzie się 6 lipca 2024r., o godz. 14:00, na terenie Muzeum im. Władysława Orkana w Rabce – Zdroju.
To wieloaspektowe wydarzenie, które ma na celu promocję kultury i tradycji Górali Zagórzańskich. Zorganizowane jest w miejscu, które niemal 90 lat zajmuje się kolekcjonowaniem, dokumentacją oraz popularyzacją kultury tradycyjnej Górali Zagórzańskich.
Wydarzenie podzielono na trzy główne bloki tematyczne.
Prelekcje na temat dziedzictwa Zagórzan oraz projekcja filmu dokumentalnego:
– godz. 14:30 – Pamiętnik Sebastiana Flizaka – niezwykły dokument do dziejów Zagórzan – dr Katarzyna Ceklarz
– godz. 15:00 – projekcja filmu dokumentalnego „Władysław Orkan” w reżyserii Adama Lewandowskiego
– godz. 15:30 – Tomasz Chlipała „Bulanda” oczyma potomków – Łukasz Zapała
– godz. 16:00 – Zagórzańskie skarby: kolekcja i archiwa Muzeum im. Władysława Orkana w Rabce – Zdroju – Małgorzata Wójtowicz – Wierzbicka
– godz. 17:30 i 18: 30 – oprowadzanie po Muzeum.
Występy zespołów regionalnych:
– godz. 18:00 – Zagórzański Zespół Folklorystyczny Dolina Mszanki
– godz. 19:00 – Zespół Regionalny Kasinianie – Zagórzanie
– godz. 20:00 – rodzinna kapela Kościelnioki – ich występ poprzedzony będzie warsztatami taneczno – muzycznymi „Pieca zadym nie troncojcie”.
Przestrzeń wokół Muzeum to:
– warsztaty „Zagórzańska zabawka” i „Malowanie na szkle”
– ludowi rzemieślnicy:
- Rafał Nowak, właścicielem Góralskiego Szyku (kuśnierzem, szyjącego stroje regionalne)
- Maria Łabuz (gorseciarką)
- Stanisław Kościelniak (tworzącym gwiazdy kolędnicze)
- Józefa Potaczek (malarka)
- Monika i Piotr Woźniakowie, reprezentującymi Pasiekę u Piotra Woźniaka z Koniny (pszczelarzami)
- Monika Kubik (produkującą gorczańskie sery)
- Kinga i Maciej Komenzowie (prowadzącymi manufakturę lodów rzemieślniczych Lody i Spółka)
- Marek Czech (wikliniarzem)
- Zofia Piętoń (koronczarką)
- Krystyna Kaczmarczyk (rękodzielniczką, produkującą tradycyjne ozdoby bożonarodzeniowe i kwiaty bibułkowe)
– warsztaty gotowania czterech zagórzańskich potraw regionalnych: sapki, zagórzańskiej zupy z korpieli na mleku, razowego kołacza na słono i pierogów z suszonymi śliwkami oraz ich degustacji (przeprowadzą je Śwarne Babki z KGW Łętowe)
– stoiska z produktami lokalnymi wyróżnionymi Znakiem Promocyjnym Zagórzańskie Dziedziny oraz informacją o bogatej ofercie regionu
– monidła i ścianki do zdjęć (będziecie mogli sprawdzić, czy w zagórzańskim ubraniu jest Wam do twarzy!).
Na wszystkie te wydarzenia wstęp jest bezpłatny.
Organizatorami wydarzenia są: Małopolska, Stowarzyszenie Miłośników Kultury Góralskiej Pod Cyrlom, Zagórzańskie Dziedziny oraz Muzeum im. Władysława Orkana w Rabce – Zdroju.
Projekt realizowany jest przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Partnerzy i kreatorzy Zagórzańskich Dziedzin